Kolona za destilaciju alkohola

E, nakon destilatora za vodu, sledilo je razmišljanje na temu patoka ili pataka ili kako li već ko zove onu poslednju frakciju u pečenju rakije. Ono što sam primetio do sada je da svako ima svoje tajne pečenja rakije, od kojih su 90% užasne gluposti.

  Naši ljudi su neverovatni, svako je najpametniji na svetu a svi ostali su neznalice. Nešto slično sa fudbalom, svi bi bili bolji selektori samo je onaj  nesretnik, koji je na tom mestu, teški moron.

   Elem, najteži slučaj su oni koji patoku prebacuju u sledeći kazan i nastavljaju destilaciju. Ovde bi sada došla na red čitava teorija o masenim i zapreminskim udelima i parcijalnim pritiscima pare i temperaturama ključanja i destilaciji i itditditd… čisto zamaranje. Dovoljno je reći da je mnogo bolje izdvojiti iz patoke etil-alkohol, to je alkohol koji pijemo u svakoj prilici  i za svadbe i rođenja i sahrane i za srećan put i za dobrodošli i… za sve ostalo i prebaciti ga u sledeći kazan ili bilo koji kazan po redu i predestilisati.

Nikako nije interesantno prebacivati gomilu djubreta i balasta umesto ono malo alkohola koji nam treba.

Sve bi bilo jako lako da je u pitanju obična, ali kako imamo posla sa frakcionom destilacijom to je i proračun kolone bio posebna priča. Ja sam tehnolog po profesiji, imam i dosta iskustva u radu po raznim proizvodnjama, pa mi je trebalo dosta vremena i strpljenja da sve dovedem do trenutka kada je potrebno uzeti alat u ruke. U svakom slučaju, kolona je proračunata na osam teoretskih podova i kao krajnji rezultat daje 93,8% etilalkohol. Međutim, pošto nemam skupe laboratorijske aparate za merenje količine alkohola već staklene areometre kao i ostali koji se petljaju sa rakijom, bio sam zadovoljan i sa rezultatom 93%.  Ako kažem 93 nisam slagao sigurno. Kapacitet joj je oko 1,5 l/h.

   Posebna priča je posuda u koju se sipa patoka i za čiji poklopac je kolona pričvršćena. To je lonac za kuvanje paradajza od 30l iz naše kuhinje, kome smo probušili poklopac. Supruga nije bila nimalo srećna zbog toga ali je sve bilo gotovo kada je ona videla šta se dogodilo.   

Kolona i majstori

Ovo levo sam ja a desno je moj drugar Zlatko, inače mašinac i zadužen za sve radove te vrste. U radionici – ja sam onaj koji radi one dosadne poslove. Svi radovi koji će se pojaviti ovde su proizvod rada nas dvojice. Naše supruge često nisu mogle baš da nas razumeju ali su svakako dale punu podršku svemu što smo radili (pomenuti lonac je posebna priča), hvala im na tome. Ova fotografija je postavljena čisto da se vide dimenzije samog uređaja.  Naravno da se ne vide svi hladnjaci koji su unutar cevi i na ovoj slici nije prikazan nikakav izvor toplote ali to nije ni važno jer radi i na struju i na plin i na otvoreni plamen od drva..

   Rukovanje je jednostavno, sipate patoku u donju posudu, stavite poklopac, upalite vatru (rešo, gorionik ili šta drugo…) priključite dovod vode, podesite protok vode pomoću tri slavinice (na slici su male i zelene) i to tako da je na donjem termometru do 90C na gornjem ne dozvoljavate da pređe 82C a u tabarci (siva cev sa strane) je potrebno da je protok takav da je ona hladna cela. Temperatura od 90C na donjem termometru znači da će kompletan etilalkohol, koji inače ima nižu tačku ključanja kao čist, kao smeša sa vodom ispariti i krenuti u kolonu, 82C na gornjem termometru će vam obezbediti da  etilalkohol ima potrebnu koncentraciju.

   Sve u svemu ostaje vam da gledate kako veoma čisti etilalkohol, poreklom iz patoke, puni bocu.

   Kada temperatura na donjem termometru počne da raste prema 100C tako da vidite da povećanje protoka vode nema smisla, kada počinje da raste temperatura na gornjem termometru do oko 87C a vi sve više otvarate gornju slavinu a na izlazu sve ređe kaplje, to je siguran znak da je sav etilalkohol predestilisao. Gasite vatru.

   Imate kao rezultat 93% etilalkohol u boci i gomilu viših alkohola, vode i teško isparljivih komponenti patoke u ostatku u loncu. Sve ono što kvari rakiju i stvara glavobolju ostalo je dole a samo ono što pijemo je prošlo gore. Šta je važno – to što ćemo u sledeći kazan dodati samo ono što ćemo i piti a neće nas  boleti glava. Evo kako izgleda kolona u preseku.

presek kolone

   Ono što je još važno, kolona može da odvoji etilalkohol iz patoke zatim može da odvoji metilalkohol iz prvenca ali ne može da razdvoji acetate od etilalkohola iz prvenca, nema tu oštrinu razdvajanja. Na kraju svih krajeva ipak je ovo kolona za destilaciju etilalkohola a ne sofisticirani laboratorijski uređaj. 

Kolona ne može da se koristi za pečenje rakije, iz prostog razloga što je ovo kolona za frakcionu destilaciju a poznato je da je rakija skup veoma različitih supstanci, koje ne smemo razdvajati.

Etilalkohol koji daje nije PA  kvaliteta. 

Nije ni važno.

 

  

Advertisements

8 Responses to “Kolona za destilaciju alkohola”


 1. 1 zoran vujcic 17. oktobra 2010. u 14:01

  Postovani,
  kolika je cena vaseg destilatora za alkohol, ako bi ste ga prodavali?

  Srdacan pozdrav
  Zoran

 2. 2 Hamid 29. decembra 2010. u 09:07

  Veoma mi se dopada Vase tehnicko rjesenje kolone za destilaciju alkohola, zato sto je jednostavno, a njime se postize osnovni cilj, a to je dobijanje kvalitetnog etil alkohola.Ako je moguce dobiti detaljniji opis vaseg postrojenja, uz eventualnu naknadu, bio bih Vam zahvalan.

  S postovanjem!

 3. 3 Sengun Spahija 21. aprila 2013. u 09:40

  Sjajno ste izveli,pozdravljam vas.Molicu vas detaljni opis destilatora,vasa adresa, cena aparata,dalih bih pomogli u stucnosti vaseg znanje i ja da pocnem sa proizvodnjom etil alkohola. S postovanjem!

 4. 4 Vladimir 17. novembra 2013. u 01:04

  Postovanje,
  trenutno sam se upustio u neku „avanturu“ kazana za rakiju pa bi mi detaljno objasnjenje puno znacilo, a posto vidim da ste iz okoline Zrenjanina mogli bi to uz popodnevnu kafu u gradu.

  Nadam se da cete me kontaktirati.

 5. 8 Aleksandar Sandic 22. aprila 2014. u 20:46

  Postovani,
  benzin sve skuplji pa nesto mislim dal bi ovo vase cudo moglo da se koristi za dobijanje etanola iz kukuruza, psenice trulog voca i secera.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s
Advertisements

%d bloggers like this: