Baštenski roštilj

Vrtno jezerce je bilo samo početak.

Uređenje dvorišta je nešto što, kada jednom započnete, nikada ne završavate.  Pa ma koliko ono bilo malo.

Svako ima svoj stil i ukus, o čemu ne treba raspravljati, i svako će uraditi onako kako misli da je lepo.

Nisam se setio da slikam početno stanje dvorišta, pre zemljanih radova i izlivanja ploče budućeg roštilja i sušnice, tako da su prve slike izgradnje sledeće

Mislim da se iz ove tri fotke vide svi detalji koji su bitni za razumevanje cele priče. Sa strane je pušnica, spreda se vidi osnova roštilja i radna ploča.

Nakon malo više rada stiglo se do tačke pre farbanja.

Na ovim fotkama još nisu bila montirana sva vrata.  Ispod roštilja vidi se komora u kojoj će se pripremati drvo za dimljenje. Komoru sam postavio van pušnice, kako bih obezbedio da dim bude što je hladnije moguć i da se ne zagreva sama pušnica. Prolaz dima do pušnice je kroz rupu u zidu iza koje se nalazi ventilator. Ventilator izvlači dim iz komore i uduvava ga u pušnice pri dnu.

To je ventilator iz nekog prastarog fotokopira i služio je za hlađenje. Uperen je prema zidu kako bi se dim podizao polako kružno, prema gore. Na dimnjaku se nalaze dva otvor. Jedan je otvor roštilja, veliki i otvor pušnice koji ima klapnu sa mogućnošću regulacije protoka vazduha(dima). Može biti i skroz zatvoren. Na taj način ventilator ne mora da gura samo dim već i vazduh i time omogući promaju potrebnu za sušenje.

I napokon farbanje drvenih elemenata.

E, i na kraju, bilo je potrebno izgraditi i skladište drva, jer je u međuvremenu došlo do promene u grejanju same kuće. Prešli smo na drva posle prošlogodišnjeg haosa između Rusije i Ukrajine. Ma neće meni ona sa pletenicama da određuje da li ću se smrzavati ili ne.

Vidi se i deo jezerceta iz prethodne priče. I ona trava.

Pod skladišta za drva je bilo predmet razmišljanja, i na kraju sam se odlučio da samo poređam cigle i oko njih uspem frakciju. Nisam betonirao jer sam se plašio, a i poučen iskustvom, da ću razlupati beton cepajući drva.

Evo kako izgleda pod od cigala.

Preko ovoga poda prešlo je 7 kubika drva ove zime i nema nikakvih problema, sve je izdržao. Jedino su mene malo bolela leđa i ruke.

I evo kako to sve radi.

Nadam se da se vidi dim.

Potrebno je još opisati i roštiljsku rešetku. Kvadratni profil 10×10 izbušeno 70tak rupa i umetnute šipke. Sve spojeno šrafovima kako bi se izbeglo zavarivanje.

Ugradio sam sijalicu iznad roštilja, ali nisam očekivao da će ponekada, vrelina biti takva da će stići čak do prekidača na suprotnom zidu. Malo se istopio ali još uvek radi.

I naravno neizbežni kotlić, u mom slučaju od burenceta, nisam zadovoljan debljinom lima. Naravno da je bolji tučani(gusani) ali ja sam ovoga napravio i služi. Malo opreznije loženje i nema problema.

Bilo je teško saviti armaturu i napraviti pregib tačno na sredini ručke, ali malo domišljatosti i sirove snage i sve se može.

Sve je isprobano i sve radi besprekorno. Znam da će neki kometarisati da nema promenljive visine roštiljske rešetke, ali je ložište toliko veliko da se može kombinovati do pola, sa višim slojem žara ili preko celoga a niže…

Advertisements

5 Responses to “Baštenski roštilj”


 1. 1 djani 10. decembra 2011. u 17:22

  Postvanje,

  Po meni vrlo zanimljiv objekat,lepog spoljasnjeg izgleda,neznam za funkcionalnost,ali toliko o mom misljenju.Medjutim interesuje me razlog busenju tolikog broja rupa za resetku,kada je to moglo biti reseno zavarom.
  Nista se nebi znacajno delilo,mislim na devijaciju osnove.
  Do duse ona je prisutna i prilikom perforacije-busenja,ali u znatno manjoj meri.Toliko dragi G.dine i mnogo srece u
  radu sa malim rajem.

  Djani

 2. 3 majstor 10. februara 2012. u 09:03

  molim da mi se javi vlasnik bloga zbog suradnje.
  webmaster@majstor-u-kuci.com
  hvala

 3. 4 petar petkovic 19. marta 2013. u 17:24

  nema potrebe zalaziti u detalje jer je ovo odlicno smisljeno i odradjeno,svaka cast.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s
Advertisements

%d bloggers like this: